spacer Dragii mei prieteni,
spacer “Sa refacem legaturile care ne-au tinut impreuna” – acesta este mesajul in care cred si sub care voi candida pentru un nou mandat de deputat al Colegiului 6.
spacer Traversam timpuri dificile, dar poate singura modalitatea prin care putem sa rezistam este sa fim uniti si corecti unii cu altii, sa construim o comunitate sanatoasa si performanta; performanta unei comunitati reprezinta cheia succesului intr-o criza.
spacer Simbolul sub care candidez este inima si cred, mai mult ca niciodata, ca societatea noastra are nevoie de mai multa “inima”. Plec la drum intr-o campanie destul de dificila, dar discutiile purtate cu voi in ultimele zile imi dau forta si am simtit ca imi sunteti alaturi.
spacer Sper sa nu va dezamagesc si sa va simt in spatele meu in aceasta competitie!
spacer Am simtit de multe ori ca facebook-ul a refacut anumite legaturi care ne-au tinut impreuna. Imi doresc sa intarim aceste legaturi si sa strangem pe cati mai multi in comunitatea noastra.
spacer Cu prietenie,
spacerspacer Valerian Vreme


Loredana Groza la Onesti


Lansarea candidatilor Ion Marian si Valerian Vreme
24 - noiembrie - 2012 - imagini oferite de TV Kit


Concert Alexandra Ungureanu
24 - noiembrie - 2012

Primirea oaspetilor basarabeni la Onesti


Valerian Vreme - Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale
la Edu Vision 2020 - despre internet - 8 min.


Valerian Vreme - Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale
interviu acordat revistei Comunicatii Mobile - fondata de onesteanul Ion Vaciu


Valerian Vreme - Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale
Conferinta de presa - preluat de pe revista Comunicatii Mobile - fondata de onesteanul Ion Vaciu


Valerian Vreme - Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale
Pavel Filip, ministrul TIC al Moldovei şi Valerian Vreme, ministrul comunicaţiilor şi societatii informaţionale al Romaniei au semnat Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova în domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei


Valerian Vreme - Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale
Valerian VREME, Ministru MCSI, la Gala COMUNIC@TII Mobile 2010
Gala COMUNIC@TII Mobile 2010, editia a 7-a, 8 decembrie 2010
Aula BCU, Bucuresti


Valerian Vreme - Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale
Biblioteca Nationala de Programe (BNP) s-a relansat pe 20 ianuarie 2011


Valerian Vreme - Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale
Despre Ghiseul.ro


Valerian Vreme - Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale
Interviu HotNews - despre strategia Open Source


Valerian Vreme - Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale
Valerian VREME, Ministru MCSI, la evenimentul prilejuit de vizita Comisarului pentru Agenda Digitala,
Neelie Kroes, in Romania - 11 iulie 2011, Bucuresti
preluat de pe revista Comunicatii Mobile - fondata de onesteanul Ion Vaciu


Híradó január 24. Másfél millió euró elektronikus ügyintézésre
Az e-kormányzási rendszer kiépítéséről írt alá szerződést vasárnap Csíkszerdában Valerian Vreme távközlési miniszter és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az EU-s alapokból sikerrel megpályázott 6 millió lejt a lakosok hatékonyabb kiszolgálása érdekében a közszolgáltatások elektronikus rendszerének fejlesztésére költik.

Galerie foto

Valerian Vreme si Ion Marian s-au intalnit cu Onestenii
in obor, in piata, pe strada...

Deputatul Valerian Vreme la Campionatul National de Gimnastica - Onesti 16-17 noiembrie 2012

Deputatul Valerian Vreme la Colegiul Gheorghe Asachi

 

spacer Aparitii in presa

spacer Ce senator vom avea în colegiul 2? Nistor sau Marian? Vasile Nistor si-a adjudecat colegiul în 2008, de pe locul doi, iar acum va lupta cu Ion Marian, liderul de la Rafo, pentru obtinerea fotoliului de parlamentar. În luptă s-au mai înscris un medic oftalmolog, un ofiter de pompieri în rezervă si un primar dintr-o comună clujeană.
spacerColegiul nr. 2 cuprinde 126.871 de alegători din localitătile Onesti (primar UNPR), Gura Văii (PNL), Helegiu (PNL), Livezi (PDL), Dărmănesti (PSD), Comănesti (PNL), Moinesti (PC), Măgiresti (PNL), Poduri (PNL) si Berzunti (PC). Alegătorii din colegiul nr. 2 pentru Senat formează Colegiile 6 si 7 pentru Camera Deputatilor. Candidatii din acest colegiu sunt: Ion Marian (ARD), Vasile Nistor (USL), Andrei Gheorghe Poka (UDMR), Vasile Ilie (PP-DD) si Cristian Postolache (PER).
spacerIon Marian, liderul de sindicat de la Rafo are sanse să devină senator
spacerIon Marian are 53 de ani este specialist în domeniul prelucrării titeiului si gazelor si este liderul sindicatului „Rafinorul” de la Rafo Onesti, A fost consilier judetean în perioada 2001 – 2005, din partea PSD. „Toti candidatii au valoarea lor umană si profesională. Fiecare trebuie să stie ce a făcut si ceea ce va face. Eu sunt convins că la nivelul meu de reprezentare si exprimare economică, socială si politică am realizat un maxim posibil, iar pentru a putea reprezenta zona si oamenii zonei într-un alt mod ar fi fost nevoie să am un alt statut de reprezentare, pentru rezolvarea multiplelor probleme economico-sociale printr-o exprimare politică sau administrativă în numele omului si al intereselor sale. Din acest motiv, am acceptat să candidez”, spune Ion Marian.
Vasile Nistor, senator din 1990
spacerVasile Nistor este candidatul USL din partea PC si senatorul în functie, trecut prin diferite partide si tot ce se poate de la FSN, din 1990 încoace fostul lider băcăuan al PD reusea să câstige, în 2008, mandatul de senator de pe locul doi. Văzând că PDL pierde teren, a plecat în 2011 la PC, unde este vicepresedinte la nivel national. Vasile Nistor are 55 de ani si este acum jurist. „Precizez că eu sunt senatorul tuturor cetătenilor din acest colegiu si voi sprijini toti primarii, indiferent de culoarea lor politică a declarat Vasile Nistor.
spacerCristian Postolache - o politică curată
spacerCristian Postolache este medic oftalmolog si are 38 de ani. Candidează din partea PER. A participat si la locale pe lista de consilieri judeteni. Spune că până la ecologisti nu a mai făcut politică. „Proiectul meu electoral este acelasi cu platforma politică a PER. Nu am ocupat functii publice si candidez pentru că, la fel ca si colegii mei de partid, vrem să facem ceva în tară, să oferim o alternativă. Fiecare candidat are sansele lui, cu bune si rele”, a declarat Cristian Postolache.
spacerVasile Ilie se prezintă la OTV
spacerVasile Ilie este candidatul PP-DD pe acest colegiu. Are 56 de ani si este ofiter în rezervă. A fost seful detasamentului de pompieri din Moinesti si spune că toti oamenii din zonă îl cunosc ca „Iliută al nostru”. Se mândreste că a construit prima biserică din tară într-un detasament de pompieri. „Am proiecte multe pentru această zonă, dar o să le vedeti când apar la OTV, că le voi prezenta pe toate. Candidez pentru că jumătate din familia mea este plecată în Italia si vreau să văd România acasă. De aceea am si intrat în politică”.
Candidatul UDMR – de la Cluj la Cleja
spacerAndrei Gheorghe Poka este primarul comunei Sâncraiu, din judetul Cluj. Are 46 de ani si a fost o singură dată în Bacău, la Cleja, cu ajutoare. Este inginer TCM, absolvent de Drept si va merge pe platforma UDMR. Spune că va veni în colegiu în ultima săptămână din campanie. A ocupat mai multe functii publice ca membru si apoi presedinte a UDMR Sâncraiu: 2003 – 2005 vicepresedintele Consiliul Reprezentantiilor Judeteni Cluj, 2005 – 2011 vicepresedinte UDMR Cluj, membru în Consiliul Reprezentantiilor Unionali, preşedintele Consiliului Alesilor Locali din Transilvania Centrală.


spacer Ion Marian în fata alegătorilor. Ion Marian, candidat la Senatul României, Colegiul 2 si-a manifestat dorinta sinceră de a împărtăsi, spre încrederea electoratului, bunele sale intentii pentru un viitor mai bun, mai sigur si încadrat în standarde europene ale tuturor cetătenilor din această zonă electorală.
spacer„Vreau să renasc legăturile care ne-au tinut împreună”
spacer„Provenind dintr-o familie modestă, m-am ridicat gradual pe mai multe trepte de pregătire profesională, socială si politică, axate numai în slujba si spre binele societătii, a oamenilor în general, nepermitând niciodată rutina, abandonul, înfrângerea sau umilinta!
spacerAm reusit mentinerea în viată a Rafo si aducerea ei pe punctul de a fi repornită odată cu mentinerea locurilor de muncă cu cel mai rdicat număr dintre toate rafinăriile existente.
spacerÎn perioada 2001-2005, în calitate de membru al Consiliului Judetean am impulsionat activitătile pentru care am fost responsabil si mi-am întărit relatii si legături cu diferite personalităti politice si oameni de afaceri care pot ajuta la rezolvarea problemelor cu care se confruntă economia locală onesteană.
spacerCea mai mare avere a mea este credinta, sunt un crestin cu adânci rădăcini în trecutul familiei mele si nimic nu întreprind fără a apela către ajutorul lui Dumnezeu prin intermediul bisericii.
spacerAm avut provocări politice de a candida la functii mari, însă având o mare afinitate pentru destinele Rafo, nu am abandonat implicarea mea în acest deziderat rămânând în permanentă pe baricadele apărării acestui „bastion” al mândriei onestenilor.
spacerDin acest motiv am acceptat acum să candidez la Colegiul 4 pentru un mandat de Senator sub sigla ARD.
spacerMă voi implica în crearea de noi locuri de muncă, să fie modificată Legea Pensiilor, Codul Muncii si Legea Sindicatelor, reducerea taxelor si impozitelor, toate pentru cresterea nivelului de trai alături de alte măsuri socio-economice. Vreau ca prin ambasadorii României în statele lumii să aduc investitori pentru implementarea de proiecte economice în zona Onesti.
spacerSunt multe proiecte de realizat, însă numai sustinerea dumneavoastră, stimati alegători, poate duce la realizarea acestora, întrucât sunt un onestean care luptă pentru interesele onestenilor si nu un venetic străin si deconectat de la realitătile concrete pe care le trăim cu totii.
spacerÎn aceste conditii în care v-am prezentat sincer o realitate a actiunilor din trecut, dar si ambitiile mele de a schimba viitorul onestenilor într-un viitor european, vă astept la vot pe 9 decembrie 2012, pentru a vota cu încredere si demnitate Ion Marian sub sigla ARD!”
spacerSentimente împărtăsite onestenilor de către Ion Marian, candidat la Senatul României.


spacer Lansarea candidatilor Aliantei România Dreaptă. Alianta România Dreaptă si-a lansat în acest weekend candidaturile pentru Senat si Camera Deputatilor, în cadrul unui eveniment găzduit de Hotelul Trotus. Alături de Valerian Vreme, candidat la functia de deputat si Marian Ion, candidat pentru funtia de senator în Parlamentul României, s-au aflat în sală sustinători din toate păturile sociale, oameni de afaceri, prieteni, oameni care au credintă si speră că vor putea schimba destinele orasului în mai bine.
spacerSustinători si simpatizanti
spacerPentru a le sustine candidaturile au fost prezenti în sală: Marius Fecioru, Constantin Florian-consilier, Gheorghe Ene-avocat si consilier, Alexandra Ungureanu – artist si nu în ultimul rând, Laurentiu Neghin㠖 primarul municipiului Onesti, dar si alti sustinători care au vrut să fie alături de acestia în încercarea ce va urma pe 9 decembrie. Sala plină, si asa încinsă de freamătul si emotiile celor prezenti, a explodat în ropote de aplauze când pe scenă au urcat pentru a cânta imnul ARD, Lică Chitcan si Cristina Cioca.
spacerAu fost prezentati candidatii, după care fiecare a făcut declaratii si a stat de vorbă cu sustinătorii. La finalul acestor discutii, cei prezenti au fost invitati să servească un pahar de sampanie la bufetul special amenajat. Totul a culminat cu invitatia la Concertul de la Casa de Cultură, unde trupa Crush si Alexandra Ungureanu au sustinut un concert incendiar, oferit gratuit onestenilor de candidatii ARD.
spacerDe precizat că printre sustinătorii ce au venit la întâlnirea cu candidatii ARD au fost văzuti si câtiva intrusi de la partidele concurente, prezenti parcă pentru a lua pulsul celor întâmplate. Se tem oare de ceva?
Declaratii si nu numai
spacerValerian Vreme-deputat
spacer„Domnule primar, domnule ministru, dar înainte de toate dragi onesteni, vreau să vă spun că sunt onorat că sunteti astăzi alături de mine. E firesc să ai emotii când ai în fata ta atâta lume bună din Onesti. Vă multumesc pentru că sunteti aici si că mi-ati dat ocazia să fac ceva pentru acest oras. Există o sală de sport la care am pus si eu mare parte din cărămizi, dacă Spitalul din Onesti se află în categoria a III-a de finantare, asta are semnătura mea. Dacă la Maternitatea din Onesti ati văzut cea mai mare finantare, este tot cu semnătura mea. La Helegiu si Livezi s-au demarat acele proiecte de dezvoltare, tot cu ajutorul meu.
spacerAs putea să vă spun multe, dar nu e cazul. Luati si puneti în balantă acesti ultimi 4 ani, copiii nostri au nevoie de mai mult. Să conduci o tară e o treabă serioasă. Pe 9 decembrie ar trebui să mergeti la vot si să ne puneti în balantă. Atât eu, cât si domnul Ion Marian suntem pentru Onesti!”
spacerMarius Fecioru, Ministru Secretar de Stat
spacer„Îmi pare bine să vă revăd pe multi dintre dumneavoastră. Am mai fost aici înainte de alegerile locale si vreau să vă spun că aerul orasului s-a schimbat, e mult mai proaspăt ,se observă schimbarea. A reusit proiectul domnului Valerian Vreme care mi-a fost coleg la Bruxelles timp de doi ani, foarte grei, deoarece a avut de rezolvat multe probleme importante, însă în tot acest timp dânsul a fost alături de onesteni. A fost înconjurat tot timpul de foarte multi oameni din Onesti. Cel mai de ispravă om al meu din cabinet era tot un onestean, în acest moment el este plecat în Germania, a ales acest drum, asadar pentru Onesti este benefică o candidatură ca cea a domnului Valerian Vreme. Domnul ministru nu are alte cusururi decât acela că îsi iubeste orasul, a muncit foarte mult si sper că si acest proiect politic pe care si l-a propus, de a fi nou deputat să reusească si eu sunt fericit să observ că are atât de multi prieteni aici, acasă la dânsul. Îi urăm mult succes!”
spacerConstantin Florian, consilier, fost viceprimar al Municipiului Onesti si un sustinător al lui Valerian Vreme
„Multi dintre dumneavoastră ati fost prezenti în urmă cu 6 luni. Vă spuneam atunci că noi vă propunem cea mai bună solutie pentru Onesti. Acum ati văzut cu totii că am avut dreptate. La fel vă spun si astăzi. Aveti încredere în cele două solutii pe care vi le propunem pentru Parlamentul României si pentru Onesti. Cele două variante propuse de noi, Valerian Vreme si Ion Marian vă vor bucura si vă vor aduce satisfactii. Fiti alături de noi si veti vedea că aici la noi este solutia cea mai bună.”
spacerGheorghe Ene, avocat si consilier activ în municipalitatea onesteană
spacer„Acum câteva luni de zile, tot împreună ne pregăteam pentru o luptă dură, alegerile locale. Împreună am realizat ceea ce putini credeau. Să dăm orasului un nou primar, un primar pe care să-l merite. Este vorba despre domnul Laurentiu Negină. De câteva luni, noi, în Consiliul Local încercăm să-l ajutăm pe domnul primar să dea o altă fată Onestiului. Peste câteva zile ne asteaptă o nouă bătălie. Este vorba despre Alegerile Parlamentare si vă propunem doi candidati onesteni pe care îi cunoasteti, oameni de încredere. Este cea mai bună variantă fată de ceilalti candidati pe care celelalte partide vii propun. Cred că tot împreună vom reusi să câstigăm si aceste alegeri.”
spacer Alexandra Ungureanu, artistă
spacer„Multumesc domnului Vreme, care că iată mă aduce din nou acasă, se îmtâmplă atât de rar să fiu aici, mă pregătesc să vă ofer cu drag acest concert si dincolo de treburile politice la care mă pricep mai putin, stiu că domnul Valerian Vreme, care îmi este si prieten este un om deosebit. Este un om extraordinar, un om credincios, este un profesionist, m-am bucurat de câte ori am putut să-l vizitez la minister si mă bucur de fiecare dată când numele Onestiului se aude de acolo de sus. Prin ceea ce fac eu îmi doresc ca onestenii să fie mândri să mă urmărească, asa că vă astept la concert si doresc succes domnului Valerian Vreme, precum si întregului staff, mult, mult succes!”
George Cojocărescu, artist
spacer„Am în mână un calendar si sunt convins că va avea valabilitate încă patru ani de acum înainte, pentru domnul Valerian Vreme, cu ajutorul votului dumneavoastră. stiu că îl asteaptă un drum greu, slujba de deputat nu este usoară, dar stiu de la toti prietenii mei onesteni, care nu sunt putini, că împreună si numai împreună, un om care v-a convins în urmă cu 6 luni să-l alegeti ca primar pe domnul Laurentiu Neghină, poate face mai multe pentru comunitatea noastră, pentru traditie, pentru orasul Onesti.”
spacerIon Marian, lider sindical si consilier de imagine la Rafo Onesti, candidat pentru Senat
spacer„Vă rog să mă credeti că din toate încercările cărora am fost nevoit să le fac fată, în seara asta am cele mai mari emotii, care nu sunt întămplătoare. Sunt în fata dumneavoastră, care sunteti niste oameni adevărati, pentru a-mi anunta candidatura pentru functia de senator. Este cea mai grea provocare pe care amvut-o vrodată în viata mea, dar sunt convins că atât eu cât si domnul Valerian Vreme, alături de domnul primar Neghină si toti onestenii împreună vom putea face lucruri mari pentru Onesti, pentru onesteni.
spacerCred cu adevărat că în conditiile în care, eu, domnul Valerian Vreme si toti ceilalti senatori si deputati de Bacău, vom face un front comun pentru a ne sustine, dacă vom apela la oamenii de imagine(Nadia Comăneci), vom avea de câstigat. Cereti-mi ajutorul si vă voi ajuta, dar cereti-l. Lideri de sindicat, oameni de afaceri, cred că împreună putem face mai multe.Sper că anul acesta vom vota oameni care să ne reprezinte.
spacerAvem nevoie de oameni, asa ca domnul Laurentiu Neghină- primarul municipiului Onesti, care să apere omul si nu propriile lor interese. Cred în Rafo, cred în Chimcomplex si cred cu tărie că Onesti, Bacău si Moldova au nevoie de o altă viată. Vă multumesc cu multă sinceritate si vă asteptăm pe 9 decembrie la vot!”
spacerLaurentiu Neghină, primarul Municipiului Onesti
spacer„Mă bucur să ne întălnim după 6 luni, aproape în aceeasi formulă. Sunteti minunati, vă multumesc si observ că sunteti chiar mai multi, ceea ce înseamnă că încrederea a crescut. Sunt aici din mai multe motive, în calitate de edil al acestui oras, sunt aici pentru a vă îmtâmpina pe dumneavoastră, pe onesteanca Alexandra Ungureanu si nu în ultimul rând sunt aici în calitate de prieten al domnului ministru Valerian Vreme, omul care a fost lângă mine acum 6 luni. A crezut în mine si eu nu pot să fiu altfel, nu am destui ani de politică încât să mă dezumanizez. Rămân consecvent, am suficientă verticalitate să rămân alături de un prieten. Vă multumesc!”


spacer Generozitate. Deputatul Valerian Vreme a cedat spatiile Cabinetului Parlamentar, situate în fosta clădire a Primăriei, pentru ca membrii Sindicatului Pensionarilor să poată desfăsura activitătii recreative în perioada sezonului rece.
spacerNu cu mult timp în urmă acesta a initiat renovarea spatiilor aflate în folosinta Sindicatului Pensionarilor de la etajul clădirii unde se află sediul Asociatiei ,,Binecuvântati Copiii”. Lucrările sunt în plină desfăsurare, aici fiind montate déja geamuri de termopan, acum se lucrează la izolarea spatiului, toate acestea pentru ca persoanele în vârstă să poată avea un mediu adecvat pentru petrecerea timpului liber într-un mod util si plăcut.
spacerFiind prezent în mijlocul acestora, domnul Valerian Vreme a revenit si în fata tablei de sah, disputând câteva partide cu împătimitii acestui sport din rândul celor vârstnici, declarând că ,,oamenii trebuie ajutati să fie împreună si dacă vara acest lucru se poate desfăsura în aer liber, acum e neapărată nevoie de un spatiu călduros. Din căldura inimii încerc să ofer asta concetătenilor mei mai în vârstă, cu speranta că vom putea face si mai multe pentru Onesti Ii onesteni”.


spacer Rafinorii au cerut o întâlnire cu actionarul majoritar de la Rafo. La initiativa sindicatului Rafinorul, salariatii au cerut ca actionarul majoritar să se pronunte în clar cu privire la soarta întreprinderii. Conducerea sindicatului Rafinorul a solicitat, în numele celor 950 de salariati, o întâlnire cu actionarul majoritar, Iakov Goldovskiy.Liderul sindicatului, Ion Marian, cel care a avut această initiativă, sustine că pe lângă salariatii rafinăriei, de soarta acesteia mai sunt interesati si cei peste 2.000 de membri ai familiilor rafinorilor, dar si comunitatea onesteană. Cu totii asteaptă de sapte ani, cu sperantă, modernizarea si repornirea societătii. Acestia au credinta că, până la urmă, repornirea rafinăriei tine tot de o decizie fermă a actionarului majoritar.
Cereri din scrisoarea adresată direct actionarului majoritar:
spacerPunctual, salariatii de la Rafo, după o întâlnire cu Iakov Goldovskiy au încercat să afle: Dacă doreste să mai păstreze Rafo în portofoliul său, ca actionar majoritar; Dacă doreste să cedeze cotă-parte din actiunile detinute la Rafo pentru a coopta un partener si a obtine un capital financiar pentru deblocarea accesării unui credit; Ce program, pe etape doreste să aplice la Rafo ca etapă de repornire;
spacerTrebuie luat în calcul faptul că, astazi, la Rafo sunt finalizate o serie de lucrări la unele obiective, iar în scurt timp se vor finaliza lucrările pe partea de Faclă, respectiv Gazometru, aspect care poate conduce la repornirea unor obiective ca TAME – MTBE si a instalatiilor de fractionare gaze, obiective pentru care există materii prime si piată de desfacere. În acelasi timp, cu investitii minime poate fi repornit obiectivul de la Dărmănesti, cu reale posibilităti de realizare de venituri si profit, având în vedere necesarul de consum de bitum.
spacerLiderul sindicatului a tinut să precizeze că actionarul majoritar s-a bucurat si până acum de sprijinul sindicatului. „Pentru ca sprijinul nostru să aibă finalitate, este în mod categoric nevoie de sprijinul si de hotărârile actionarului majoritar, fără de care Rafo poate să rămână un morman de fiare vechi, iar salariatii si membrii lor de familie – muritori de foame.
spacerÎn speranta că domnia-sa va da curs invitatiei noastre, nouă, salariatilor, nu ne rămâne decât să îl asteptăm în mijlocul nostru cu vesti si programe concrete care să ne asigure existenta ca salariati si prin noi, a membrilor nostri de familie. Sperăm ca apropierea sărbătorilor de sfârsit de an să ne aducă în pragul bucuriei si nu a unor necazuri si traume care ne pot marca restul existentei”, a declarat Ion Marian. S.M.


spacer Valerian Vreme sprijină initiativa reducerii cu 50% a transportului în comun pentru pensionari. La initiativa deputatului Valerian Vreme, pensionarii onesteni pot beneficia de reducerea cu 50% a transportului în comun pe teritoriul Onestiului. Deputatul onestean vrea să fie alături de pensionari si să se implice în rezolvarea problemelor lor. După cum a spus si acesta, „trebuie să îi respectăm si să fim alături de ei pentru munca pe care au depus-o de-a lungul vietii”.
spacer Primarul municipiului, Laurentiu Neghină, a declarat: „Am sprijint si voi sprijinii proiectele care sunt pentru binele comunitătii si cred că pensionarii merită această atentie iar dacă putem să facem acest lucru, nu văd de ce să nu ne implicăm.” Pensionarii din municipiul Onesti s-au arătat încântati de acest acest lucru pentru că orice ajutor contează foarte mult în aceste vremuri grele.
spacerDeputatul Valerian Vreme a initiat recent un alt proiect destinat pensionarilor, este vorba de „Calculatoare pentru toate vârstele”. „Vreau să cred că noi, onestenii, suntem educati si aplecati spre problemele pensionarilor. Mă bucur că acest proiect are sprijin si din partea municipalitătii si putem colabora pentru mai binele acestui oras”, a declarat deputatul Valerian Vreme.


spacer Comemorarea lui „Emil Racovit㔠la Onesti „scoala ne arată portile cunoasterii, învătătura ne oferă cheile pentru a le deschide”! Scoala „Emil Racovit㔠din Onesti a împlinit, pe 16 noiembrie 2012, 40 de ani de activitate, acest eveniment fiind sărbătorit împreună cu elevi, cadre didactice, părinti si autorităti atât la scoala „Emil Racovit㔠cât si în aula Bibliotecii Municipale „Radu Roseti” din Onesti. Printre invitatii de seamă care au luat parte la eveniment îi amintim pe deputatul Valerian Vreme, primarul Laurentiu Neghină si viceprimarul Nicolae Gnatiuc.
spacerAnul 2012 are o dublă semnificatie: se împlinesc 144 de ani de la nasterea lui Emil Racovită, un prilej de aleasă simtire fată de ilustratul savant al cărui nume îl poartă cu mândrie si scoala din Onesti. Totodată, anul acesta s-a sărbătorit si împlinirea a 40 de ani de existentă a scolii, ceea ce înseamnă recunoasterea cu emotie si bucurie a muncii si a rezultatelor celor care au trudit pentru formarea si dezvoltarea elevilor care i-au urmat cursurile.
spacerAbsolventii acestei scoli au dus mai departe prestigiul înalt, recunoscut atât în tară, cât si în străinătate.
La ceas aniversar, scoala „Emil Racovit㔠îsi întâmpină cu portile deschise, trecutul si prezentul, personalităti, cadre didactice, părinti, absolventi si nu numai.
spacerFestivitatea care a avut loc în aula Bibliotecii Municipale „Radu Roseti” din Onesti a fost una emotionantă, oferită în dar celor prezenti de către elevii scolii, care au prezentat un spectacol amplu de cântece, muzică si poezie. Un moment deosebit au oferit si micutii de la Grădinita Magnolia din Onesti, care au prezentat un program artistic emotionant.
spacerDeputatul Valerian Vreme, prezent la eveniment, ne-a declarat: „Am participat la acest eveniment în calitate de prieten, deputat si onestean. Dacă ne uităm la învătământul onestean, chiar dacă suntem un oras tânăr este totusi un oras cu vechime în învătământ. Sunt 40 de ani de activitate. Am văzut în sală generatii de absolventi care au retrăit cu emotie clipele în care a sunat clopotelul. Se vede profesionalismul cadrelor didactice de la această scoală si dacă o să vă uitati la absolventi veti vedea că acestia au cariere în orasele mari din tară.”


spacer „Asachi – timp si devenire în scoala mea”. Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Onesti a avut, pe 12 noiembrie, un dublu prilej de sărbătoare. Proiectul „Asachi-timp si devenire în scoala mea” a fost dedicat sfintirii si inaugurării spatiilor reabilitate ale Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”, precum si împlinirii unui deceniu de la ctitorirea Capelei Colegiului „Sfintii Trei Ierarhi – Vasile, Grigorie si Ioan”.
spacerLa eveniment au participat cadre didactice si elevi ai colegiului, foste cadre didactice si fosti elevi, autorităti, preoti, tehnicieni si ingineri care au participat la proiectul de reabilitare, precum si reprezentanti ai presei.
Sfintire si istorie prezentă
spacerEvenimentul a debutat cu oficierea Slujbei Sfintei Liturghii la Capela colegiului, după care a continuat cu Slujba de Agheasmă si sfintire a spatiilor reabilitate (capelă, săli de clasă). La slujba de la capela Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare , Grigorie Teologul si Ioan Gură de Aur au participat protopopul de Onesti Constantin Alupei, preotii Ioan Ursu si Ioan Tudor de la parohia Sfintii Împărati Constantin si Elena si preotul Nicolae Zaharia de la Biserica Adormirea Maicii Domnului din parohia Brătila care au mărturisit în fata celor prezenti, că îi leagă multe amintiri de acest loc unde au fost prezenti si în urmă cu zece ani. Activitatea a continuat la Clubul elevilor, unde s-au prezentat istoria colegiului, precum si proiectele si activitătile care sunt în desfăsurare.
spacerModernizarea Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”
spacerProiectul realizat de Biroul de Integrare Europeană din cadrul Primăriei Onesti a fost selectat si astfel a fost semnat contractul de finantare dintre Primăria Onesti si Ministerul Turismului si Dezvoltării Regionale. Modernizarea spatiilor în valoare de 7,8 milioane lei, din care 5 milioane lei pentru dotări cu mobilier scolar, echipamente IT si material didactic, s-a realizat în perioada iulie 2010 – iulie 2012.
spacerÎn încăperi noi amenajate, săli si laboratoare dotate cu materiale didactice moderne, elevii de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” pot desfăsura o activiate scolară la nivel european. De asemenea, numeroasele proiecte derulate în cadrul colegiului vor fi cu mai mare usurintă puse în practică într-un cadru care acoperă necesarul pentru astfel de activităti.
spacerDe toate aceste facilităti dispun astăzi 1200 de elevi, 83 de cadre didactice, precum si personal auxiliar si nedidactic. scoala are 26 săli de curs, 2 laboratoare Ael, bibliotecă, cabinet de asistentă pedagogică, cabinete de istorie, biologie, chimie, fizică, religie, mecanică, electrotehnică si geografie. De asemenea, în curtea colegiului se află si o capelă, un club al elevilor, atelier de constructii si sală de sport, toate acestea oferind elevilor o bază materială completă.
spacerDeputatul Valerian Vreme, prezent la eveniment, a felicitat cadrele didactice pentru că au reusit să ducă până la capăt acest proiect, afirmând: ,,Meritati toată admiratia pentru acest proiect. Îmi aduc aminte când directorul scolii, în urmă cu doi ani, îmi cerea părerea referitor la acest proiect pentru a putea fi acceptat. Succesul este să respecti legea, procedurile si cu tenacitate poti duce orice proiect până la capăt fără probleme”.
spacerLa finalul întâlnirii, directorul colegiului, Mihai Ursachi, împreună cu directorul adjunct, Oana Paula Zaharia, au adus multumiri celor prezenti si echipelor care au participat la realizarea proiectului, urmând ca evenimentele ce se vor desfăsura în această institutie să fie în continuare semnalate si de ce nu, chiar aplaudate pentru viitoarele rezultate. Cristina NECHITA-BOGHICI


spacerCurs de initiere IT pentru pensionarii onesteni. Biblioteca Municipala “Radu Rosetti” din Onesti a fost in urma cu o saptamana gazda a unui eveniment deosebit, destinat persoanelor de varsta a III a. Este vorba de lansarea programului “Calculatorul pentru toate varstele - Primul curs de initiere IT pentru pensionari si persoane de varsta a III-a”. Aceasta initiativa a fost imbratisata de multi onesteni in varsta, majoritatea pensionari. Pentru descoperirea tainelor calculatorului ei vor fi indrumati de catre profesorii de informatica Simona Petre, Carmen Ianos, Valentin Sorta (de la Colegiul National “Grigore Moisil”), Manuela Popescu (de la Colegiul Tehnic “Petru Poni”), Dana Pistea (de la Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi”), ing. Sorin Ifrim (de la Colegiul National “Dimitrie Cantemir”), informatician Camelia Cartas (de la Biblioteca Municipala “Radu Rosetti”) si ing. D. Vartolomei, de la un centru de formare profesionala. La lansarea acestui program, derulat pe meleagurile onestene la initiativa parlamentarului Valerian Vreme, profesorul Valentin Sorta a declarat: “Cand privesc la dumneavoastra vad o parte din copilaria mea! Dumneavoastra ati contribuit la dezvoltarea orasului nostru, la construirea marilor combinate... Trecand peste varsta senectutii se observa un fenomen negativ de excludere a persoanelor de varsta a III-a din viata sociala. In acest proces de excludere rolul persoanei este determinant iar un mod de a fi exclus este cel de a nu mai fi in pas cu vremea. Te poti simti depasit de un telefon ultramodern. ŤBarierať prima a generatiei mai vechi este Ťsa nu strici aparateleť de ultima generatie! Trebuie ca sa priviti calculatorul ca pe o unealta, care prin internet deschide lumea! Veti afla cunostinte despre calculatoare, despre sistemul de operare Windows, care nu este cel mai bun ci cel mai cautat”. Presedintele Filialei Onesti a Sindicatului Pensionarilor, Mircea Rusu, a mentionat: “Suntem la inceputul unui drum, pe care intram la o forma de cunoastere a calculatorului si a utilizarii acestuia. Vrem ca sa multumim pentru acest lucru celor care au depus toate eforturile si pregatirea pentru ca internetul sa ne fie aproape, in aceste vremuri el fiind foarte util pentru a dialoga cu membrii familiilor noastre plecate in strainatate”. Ca fost Ministru al Comunicatiilor si SocietatiiInformationale, Valerian Vreme a mentionat ca “in Uniunea Europeana Romania este pe ultimul loc la utilizarea calculatorului iar daca mergi mai departe si faci o analiza, populatia Romaniei pana in 25 de ani depaseste la capitolul utilizarii calculatorului media europeana in timp ce in mediul rural si persoanele in varsta se evidentiaza prin folosirea foarte putin a calculatorului. Vrem - nu vrem, internetul a schimbat lumea iar lansarea acestui proiect este o oportunitate pentru persoanele varstnice, dornice de a invata sa se obisnuiasca cu calculatorul”. Mentionam ca moderatoarea acestei prime intalniri la cursul de initiere IT pentru pensionari a fost Elena Craciun iar persoanele interesate de a urma acest curs au primit si o brosura cu amanunte privind utilizarea calculatorului si prelucrarea informatiilor. Cursul este unul intensiv si se desfasoara pe parcursul a catorva saptamani. La deschiderea acestui curs a fost prezenta si prof. Elena Serbu, director al Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti”, care si-a exprimat satisfactia pentru acest nou inceput, ea amintind ca institutia pe care o conduce a derulat un program numit “Navigator 50 plus”, in sprijinul persoanelor in varsta care doresc sa se bucure de internet. Ion Moraru


spacer Rafo se întoarce ! ~ 3 variante de repornire a rafinăriei ~ Actionarul majoritar si administratorii societătii RAFO Onesti au găsit trei variante privind aplicarea programului de modernizare a instalatiilor pentru reluarea fabricatiei, afirmă liderul sindical Ion Marian. Ei au găsit trei variante care pot fi aplicate în acest caz, prima fiind implicarea actionarului majoritar în finantarea Programului cu 20% din suma totală necesară, a doua este găsirea unui partener în această afacere, iar a treia, scoaterea la vânzare a rafinăriei, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Ion Marian, membru al Compartimentului de Informatii publice de la RAFO, presedintele sindicatului Rafinorul.
spacerProductie de bitum la RAFO si garantie mai mică ?
spacerPotrivit acestuia, discutiile purtate pe parcursul ultimelor săptămâni de reprezentantii Rafo la Guvern pentru acordarea unei garantii de stat la accesarea unui credit bancar pentru aplicarea programului de modernizare si descoperirea unei importante oportunităti de piată, bitum pentru rafinăriile din Onesti si Dărmănesti, aflată în proprietatea RAFO, sunt si ele argumente în favoarea ideii că în scurt timp se va hotărî soarta Rafo. Directorul general al RAFO, Miroslav Dermendjiev afirmă, la rândul său, că este „încredintat că una dintre aceste variante va fi aplicată în scurt timp, dar alegerea variantei care va fi agreată este posibilă chiar în următoarele zece zile”. „Am asteptat să vină octombrie, pentru a afla ce se intentionează pentru RAFO. S-a rediscutat noul program de modernizare si investitii, subtiat prin renuntarea la două instalatii, deci valoarea creditului necesar va fi mai mică decât cea initială de 330 de milioane de euro. În plus, actualul guvern si-a exprimat efectiv dorinta de a sprijini în continuare RAFO prin acordarea garantiei de stat”, a mai precizat liderul sindicatului Rafinorul.
spacerSperanta repornirii instalatiilor
spacerIon Marian a afirmat că documentatia a fost refăcută si c㠄s-a discutat cu institutia care va finanta tot acest proiect”. ,,(...) cred că totul a rămas definitiv. Rămâne ca actionarul majoritar să rezolve, în scurt timp problema părtii lui de cofinantare, precum si problema creditul bancar cerut de RAFO acordului Uniunii Europene vis-a -vis de acordarea garantiei de stat, pentru a se da drumul la proiect”, a precizat Ion Marian. El a adăugat c㠄se pare că aceasta este doar o problemă consultativă, tot Guvernul României urmând a hotărî dacă oferă ori nu garantia”.„În plus, este îmbucurător si încurajator că la RAFO au venit, pentru analizele cerute de noile variante de aplicare a proiectului de modernizare, tot felul de experti care au rămas surprinsi cât de bine arată rafinăria. Multi cred că acolo e o ruină, dar instalatiile sunt bine puse la punct, utilajele bine conservate. În plus, acolo s-a tot investit, poate la circa 60 de milioane de euro până acum în ultimii patru ani. Oricând rafinăria poate fi repornită. spacerspacerOportunitatea de piată pentru RAFO si rafinăria din Dărmănesti a apărut si mai clar după ce s-a analizat necesarul de bitum al României si cererile la export. Acum se face un studiu pentru repornirea instalatiilor si fabricarea de bitum. Studiul este aproape la final”, a explicat Ion Marian.Liderul de sindicat a mai afirmat c㠄măsura aplicată în ultimele luni ca salariatii să fie liberi patru zile pe săptămână a fost în favoarea repornirii instalatiilor, deoarece a usurat efortul financiar al actionarului, dar salariatii nu au fost disponibilizati, concluzionând că, nu pleacă nimeni din RAFO, iar salariile rămân neatinse”.


spacer Rafinorii i-au scris lui Goldovskiy si îi cer să vină la Rafo. La initiativa sindicatului Rafinorul, salariatii vor ca actionarul majoritar să se pronunte în clar cu privire la soarta întreprinderii Petru DONE Conducerea sindicatului Rafinorul, din societatea Rafo Onesti, a solicitat, în numele celor 950 de salariati, o întâlnire cu actionarul majoritar, Iakov Goldovskiy. O asemenea întâlnire nu a mai avut loc de multă vreme. “Astăzi, la finalul unui nou an si intrarea în a saptea iarnă de când dumneavoastră sunteti actionar majoritar – se arată în scrisoarea de solicitare -, toti salariatii, pe de o parte, dar si Institutia Prezidentială si membri ai Guvernului României, factori care doresc să sustină în continuare Rafo, constată că nimic concret nu se întâmplă în rafinărie, cu exceptia unor discutii si angajamente fără finalitate.” Ziua unei astfel de întâlniri cu salariatii ar urma să fie stabilită de actionarul majoritar.
spacerLiderul sindicatului, Ion Marian, care a avut această initiativă, sustine că pe lîngă salariatii rafinăriei de soarta acesteaia mai sunt interesati si cei peste 2.000 de membri ai familiilor rafinorilor, dar si comunitatea onesteană. Cu totii asteaptă de sapte ani, cu sperantă, modernizarea si repornirea societătii si au credinta că, până la urmă, repornirea rafinăriei tine tot de o decizie fermă a actionarului majoritar.
spacerIată, punctual, ce vor să afle si să-si clarifice salariatii de la Rafo după o întâlnire cu Iakov Goldovskiy, asa cum apar aceste cereri în scrisoarea adresată direct actionarului majoritar:
spacer ”Dacă doriti să mai păstrati Rafo în portofoliul dumneavoastră, ca actionar majoritar;
spacerDacă doriti să cedati cota-parte din actiunile detinute la Rafo pentru a coopta un partener si a obtine un capital financiar pentru deblocarea accesării unui credit;
spacerCe program, pe etape doriti să aplicati la Rafo si ca etapă de repornire? Am dori să luati în calcul că, astazi, la Rafo sunt finalizate o serie de lucrări la unele obiective, iar în scurt timp se vor finaliza lucrările pe partea de Faclă, respectiv Gazometru, aspect care poate conduce la repornirea unor obiective ca TAME – MTBE si a instalatiilor de fractionare gaze, obiective pentru care există pe piată materii prime si piată de desfacere. În acelasi timp, cu investitii minime poate fi repornit obiectivul de la Dărmănesti, cu reale posibilităti de realizare de venituri si profit, având în vedere necesarul de consum de bitum;
spacerCe sprijin doriti să vă fie acordat de institutiile si oficialii institutiilor statului?
spacerCe sprijin doriti din partea salariatilor, prin organizatia de sindicat?
spacerCe doriti să faceti cu forta de muncă din unitate, dacă implementarea oricărei măsuri de finantare si începerea programului masiv de modernizare-investitii se amână pentru o perioadă mare de timp?”
spacerLiderul sindicatului a tinut să precizeze că actionarul majoritar s-a bucurat si pînă acum de sprijinul sindicatului. “Dar – a mai spus Ion Marian -, ca sprijinul nostru să aibă finalitate, este în mod categoric nevoie de sprijinul si de hotărârile actionarului majoritar, fără de care Rafo poate să rămână un morman de fiare vechi, iar salariatii si membrii lor de familie muritori de foame. În speranta că domia-sa va da curs invitatiei noastre, nouă, salariatilor, nu ne rămâne decât să îl asteptăm în mijlocul nostru cu vesti si programe concrete care să ne asigure existenta ca salariati si, prin noi, a membrilor nostri de familie. Sperăm ca apropierea sărbătorilor de sfârsit de an să ne aducă în pragul bucuriei si nu a unor necazuri si traume care ne pot marca restul existentei.”
spacerScrisoarea trimisă de liderul sindicatului face si un scurt istoric al preluării Rafo de către noul actionar, dar si al principalelor actiuni întreprinse de acesta pentru ca rafinăria să redevină ce a fost, una dintre cele cinci mari întreprinderi de acest fel ale României. “Toate aceste aspecte prezentate – a conchis Ion Marian – au tinut oamenii cu speranta ca la “RAFO” se va intampla ceva concret pentru implementarea marilor proiecte si repornirea societatii. Sub conducerea administratiei, salariatii efectiv au muncit punand in practica toate DGT-urile stabilite, lucrari care efectiv au schimbat aspectul utilajelor si al tuturor obiectivelor societatii pe langa conservarea foarte buna a tuturor utilajelor.


spacer Gânduri de la deputatul de Onesti, Valerian Vreme. Valerian Vreme, deputat în Colegiul 6 Onesti, Gura Văii, Helegiu si Livezi, în perioada 2008-2012 a transmis prin intermediul ziarului nostru, următorul mesaj la început de campanie:
spacer,,Timp de aproape 2 ani am detinut functia de Ministru al Comunicatiilor si Societătii Informationale, fiind primul ministru din judetul Bacău. M-am pregătit pentru a vă reprezenta cum se cuvine în Parlamentul României, devenind absolvent al Colegiului National  de Apărare, al Colegiului National  de Afaceri Interne si al Institutului  Diplomatic Român. Proiecte de interes national poartă semnătura mea, fapt de care mă simt mândru ca locuitor al acestor meleaguri.
spacerDupă 4 ani de mandat, trăiesc sentimentul că am făcut ceea ce trebuia pentru a vă reprezenta cât mai bine interesele. Numele meu se leagă de realizări ca: reabilitarea Maternitătii Onesti, obtinerea clasei III de finantare a Spitalului Onesti, modernizarea infrastructurii, construirea unor săli de sport, sprijinirea bisericilor din Colegiu (peste 300 miliarde de lei vechi), precum si a altor proiecte de finantare în regiune.
spacerAm sustinut schimbarea pentru Onesti, fiind alături de Laurentiu Neghină în vară cât si în toate proiectele ce au urmat pentru Onesti. Realizez că am făcut lucrul care trebuia si, acum, pot să spun că am avut dreptate.
spacerAm încredere în Primarul Onestiului si stiu că această încredere este reciprocă, ca oameni de onoare, ca prieteni si nu în ultimul rând ca onesteni.
stiu că dumneavoastră vedeti mai departe decât ce se vede într-o poză. Am fost loial si asa rămân, atât fată de el cât si fată de onesteni si cred că acesta e cel mai important lucru, să fii om.
spacerCu speranta că vom face echipă în continuare, vă asteptăm alături de noi, să refacem legăturile care ne-au tinut împreună!”


spacer Numărul 2 mondial în telefonie, prezent la Onesti ! Pentru prima dată în istoria municipiului, numărul doi la nivel mondial în domeniul telefoniei, firma de top Huawei a poposit la Onesti. Este vorba de Carson Cao si Vlad Doicaru din partea „Huawei”, care au ajuns în municipiu la invitatia ministrului Valerian Vreme, deputatul Colegiului 6.
spacer Primăria Onesti, primul punct de pe agenda întâlnirii
spacer Pret de câteva ore, primarul Onestiului, Laurentiu Neghină si deputatul Colegiului 6, Valerian Vreme au discutat cu reprezentantii Huawei România. A fost doar o primă serie de discutii în vederea stabilirii unor subiecte comune de abordare pentru că renumita firmă în comunicatii intentionează să se extindă si să crească numărul de angajati cu 1000. În prezent aceasta are circa 800 de salariati în trei centre majore din România.
spacer„Trebuie să spunem de la bun început faptul că pentru noi, onestenii, este o mândrie si o bucurie ca la firma Huawei să avem foarte multi tineri din municipiul Onesti. Înainte ne mândream cu faptul că suntem orasul cu cei mai multi intelectuali, cu numărul mare de masini pe cap de locuitor sau de muncitori specialisti, astăzi iată că scoala onesteană îsi reconfirmă valoarea.
spacer De altfel, în echipa de consilieri la Ministerul Comunicatiilor si Societătii Informationale au fost si onesteni, iar în vizitele mele la Parlamentul European am descoperit că îsi desfăsoară activitatea si tineri din Onesti. Mă bucură si faptul că primarul Onestiului, Laurentiu Neghină si-a manifestat disponibilitatea de a prezenta oaspetilor de seamă ceea ce înseamnă Onestiul si onestenii”, ne-a declarat deputatul Colegiul 6 Valerian Vreme.
spacer Pe lângă vizita de la Primăria Onesti, reprezentantii firmei Huawei, Carson Cao si Vlad Doicaru au vizitat si discutat cu elevii si profesorii de la Colegiul Tehnic „Petru Poni” din localitate.
spacer „Mă bucură să văd că firme de top la nivel mondial precum Huawei sunt interesati de zona Onesti. Vom mai purta discutii cu ei si pe viitor pentru a le mentine interesul pentru municipiul nostru. Meritul aducerii reprezentantilor Huawei apartine exclusiv ministrului Valerian Vreme, deputat de Colegiul 6”, a concluzionat primarul Onestiului, Laurentiu Neghină.Vreme si Neghină, invitati la Huawei Bucuresti
spacer Deputatul Colegiului 6 Valerian Vreme si primarul Onestiului Laurentiu Neghină au fost invitati la Centrul Huawei din Bucuresti pentru a continua discutiile. „Îi asteptăm pe primarul Onestiului Laurentiu Neghină si pe bunul nostru prieten Valerian Vreme, deputat de Colegiul 6, la centrul nostru din Bucuresti pentru că ni s-a părut a fi extrem de atractivă prezentarea făcută”, ne-a declarat Vlad Doicaru, Huawei România. Adnana UNGUL


spacer Autoritătile locale în dialog cu reprezentanti ai mediului de afaceri. Primarul Laurentiu Neghină, împreună cu deputatul Valerian Vreme si candidatul Aliantei România Dreaptă pentru Senatul României, Marian Ion, s-au întâlnit în data de 8 noiembrie atât cu oamenii de afaceri din Onesti, pentru a pune la punct câteva lucruri care ar putea relansa economia în municipiul de pe Trotus, cât si cu taximetristii din oras, pentru a ajuta la solutionarea problemelor acestora.
Onestiul, pe mâini bune!
spacer„Am dorit să vă lansez această invitatie, să ne întâlnim acum pentru a discuta împreună problemele cu care se confruntă mediul de afaceri onestean, pentru ca împreună să putem găsi solutii la aceste probleme. Această întâlnire este doar primul pas, pentru că îmi doresc, alături de domnul deputat Valerian Vreme, ca discutiile dintre noi să continue si după alegeri. Eu sunt un om al locului si asa voi rămâne. Trebuie ca împreună să găsim solutii pentru ca zona noastră să revină, si putem să facem acest lucru împreună, colaborând pentru binele comunitătii”, le-a spus Ion Marian, candidat al Aliantei România Dreaptă (ARD) pentru Senatul Romaniei oamenilor de afaceri prezenti.
spacer„Acum, mai mult ca oricând, cred în administratia locală”
spacerValerian Vreme, deputat de Onesti si fost ministru al Comunicatiilor si Societătii Informationale a tinut să le explice oamenilor de afaceri nevoia de coeziune a onestenilor, în vederea reusitei: „Alături de domnul Ion Marian, si cu sprijinul domnului primar Laurentiu Neghină, candidăm sub sloganul: „Să reconstruim legăturile care ne-au tinut împreună”. Cred că si noi, onestenii, simtim că, parcă, ne-am îndepărtat unii de ceilalti. Trebuie să ne regăsim, trebuie să fim iarăsi alături unii de ceilalti. Comunitătile locale din Occident trăiesc, rezistă, prin legăturile care îi tin laolaltă pe oamenii acelor locuri. Acum si Onestiul are sansa de a-si regăsi locul, mai ales după succesul proiectului pe care l-am propus onestenilor, alături de domnul primar Laurentiu Neghină. Afacerile nu sunt singulare, iar oamenii de afaceri au nevoie de parteneri de încredere. Ca ministru, am avut colaboratori din Onesti, si chiar dacă am fost atacat pentru acest lucru eu am crezut si cred în onesteni, în mediul de afaceri onestean, iar acum, mai mult ca oricând, cred în administratia locală, odată cu venirea la Primărie a domnului Laurentiu Neghină.”
spacerÎntâlnirea s-a încheiat într-o notă optimistă, cu totii crezând într-un viitor mai bun al Onestiului.
spacerUrmătorii la întâlnire – taximetristii onesteni
spacerCu sigurantă că problemele cu care se confruntă astăzi taximetristii nu sunt putine, iar atunci când ele sunt semnalate, autoritătile răspund cu promptitudine. Pe 8 noiembrie, taximetristii prezenti la întâlnirea cu autoritătile au semnalat diverse probleme pe care le întâmpină, cum ar fi cea a locurilor de parcare, dar au semnalat în special faptul că se confruntă cu pirateria celor care fac transport de persoane fără autorizatie si astfel nu plătesc nici taxe la stat. Din această cauză ei au de suferit însă si statul se confruntă cu mari pierderi în urma piratilor din transporturi.
spacerIon Marian, candidat al Aliantei România Dreaptă (ARD) pentru Senatul Romaniei, le-a transmis taximetristilor toată sustinerea: „Vă respect ca oameni. Cred că nu faceti această meserie decât din nevoia de a vă rotunji veniturile care de multe ori sunt prea mici. Este o muncă grea din care nu se câstigă mult. Dacă vom avea sustinerea dumneavoastră vom reusi”.
spacerÎn finalul discutiilor s-a stabilit o nouă întâlnire a taximetristilor cu autoritătile, dar si cu reprezentanti ai Politiei din Municipiul Onesti, pentru data de 15 noiembrie. Atunci se vor căuta noi solutii împreună cu toate organele abilitate. Astfel, prin legăturile create cu mediul de afaceri onestean, precum si prin promisiunile de sustinere oferite taximetristilor si prin punerea acestora în legătură cu organismele abilitate să îi ajute, administratia locală s-a apropiat cu încă un pas de comunitatea onesteană. Cristina NECHITA-BOGHICI


spacer „Calculatorul pentru toate vârstele” - impresii ale participantilor la curs. După debutul proiectului „Calculatorul pentru toate vârstele”, un curs de initiere I.T. pentru pensionari si persoane de vârsta a treia initiat de deputatul Valerian Vreme, am dorit să aflăm cum decurg aceste activităti, încadrarea participantilor si părerile acestora.
spacer Cu emotii înainte până la... primele cuvinte!
spacer Trebuie amintit că la acest curs s-au înscris încă din primele zile peste 100 de persoane. Pe parcurs, numărul acestora a crescut semnificativ, astfel încât organizatorii i-au împărtit pe grupe si serii.
Majoritatea sunt pasionati, s-au integrat repede si dau dovadă de seriozitate si receptivitate deosebită.
Iată si câteva opinii ale cursantilor:
spacerGheorghe Tăbăcaru, 61 ani, ne-a mărturisit: „Nu sunt la prima experientă de amator, însă acum o fac în mod calificat, iar domnul senator Valerian Vreme mi-a oferit ocazia să intru în tainele calculatorului sub îndrumarea expertilor calificati, lucru pentru care îi multumim!”
spacerBoboc Vasile, 62 ani pensionar si sculptor, ne-a declarat si el: „La început am avut oarece emotii, acum însă le-am depăsit. În domeniul în care profesez, ca artist, este esential să lucrez si să comunic prin intermediul calculatorului. Este o actiune binevenită si multumim tuturor celor ce au avut această initiativă!”
spacerDoamna Curelet Mirela, o altă beneficiară a cursului, ne-a spus: „După ce termin acest curs îmi voi achizitiona un calculator, întrucât am de gând să deschid o mică afacere la domiciliu si îmi va fi foarte necesar. Actiunea în sine este o reusită!” spacer Corneliu IFRIM


spacer Onesteni pentru Onesti!
spacer Sâmbătă, 03 Noiembrie 2012
spacer Zilele trecute, în cadrul unei conferinte de presă deputatul de Onesti, Valerian Vreme, si liderul Sindicatului Rafinorul, Ion Marian, au anuntat că si-au depus dosarele la Biroul Electoral Judetean (BEJ) Bacău. Este vorba de candidaturile la Parlamentul României, din partea Aliantei România Dreaptă (ARD). Deputatul Vreme va candida pentru un nou mandat în Colegiul nr. 6, iar Ion Marian se va bate pentru un mandat de senator în Colegiul nr. 2.
spacerColegiul 6 pentru mandatul de deputat include: Onesti, Helegiu, Livezi si Gura Văii, în timp ce Colegiul 2 pentru mandatul de senator contine Colegiile 6 si 7 de la deputati, respectiv Onesti, Helegiu, Livezi Gura Văii, dar si localitătile Moinesti, Comănesti, Dărmănesti, Berzunti, Măgiresti si Poduri. De altfel, este pentru prima dată când o echipă formată din doi onesteni se aruncă în această bătălie împotriva băcăuanilor sau a unor "extraterestri" care obisnuiesc să fie trimisi de la centru.
spacerCalculele au decis
spacerSe pare că decizia de a intra în politică a liderului de Sindicatului Rafinorul a fost dictată de calcule politice si anume analizele care s-au făcut la nivelul organizatiilor politice. ,,Dacă vă aduceti aminte atunci când am decis că trebuie să-l sustin pe Laurentiu Neghină v-am spus un singur lucru: analizele făcute si calculul politic au fost cele care m-au determinat să intrăm în această luptă. Iată că acum vin si vă spun că acelasi calcul politic a fost cel hotărâtor. Este cazul ca onestenii să fie reprezentati de onesteni si nu de alte persoane extraterestre aterizate de pe Dumnezeu stie unde. Acum, după patru ani de muncă, vin în fata dumneavoastră, vă prezint ceea ce am făcut, dar să nu uităm că acum vă punem la dispozitie si expertiza noastră”, ne-a declarat deputatul Valerian Vreme.
spacerÎn cadrul întâlnirii, acesta a făcut o succintă trecere în revistă a proiectelor pe care le-a sprijinit, atât în calitate de deputat, cât si de ministru al Comunicatiilor si Societătii Informationale. Reamintim cititorilor nostri faptul că acesta a fost primul ministru pe care l-a dat judetul Bacău si care a reusit să ne reprezinte cu mândrie orasul.
spacerProiecte si pe măsura 322 - Renovarea si dezvoltarea satelor
spacerDin postura de deputat Valerian Vreme s-a numărat printre putinii parlamentari care nu a uitat de cei care l-au trimis să-i reprezinte în Parlamentul României. De-a lungul celor patru ani de mandat de deputat acesta a făcut numeroase demersuri si a reusit să descâlcească itele pentru Sala Polivalent㠄Nadia Comăneci”. El a adus bani la Onesti pentru o nouă sală de sport la Colegiul Sportiv „Nadia Comăneci”, ca să nu mai mentionăm de deblocarea proiectului de reabilitare a Maternitătii onestene ce va fi realizată cu bani de la Banca Mondială. Lăcasele de cult atât din mediul urban, cât si cele din mediul rural au fost ajutate periodic cu bani pentru finalizarea diferitelor investitii aflate în curs de derulare. Proiectele pentru mediul rural nu s-au oprit aici. Din cele opt proiecte pe Măsura 322, în valoare de peste 100 de miliarde de lei, două au fost prinse de către localitătile Helegiu si Livezi, aflate în Colegiul 6 al deputatului Vreme, iar prin intermediul acestora s-a reusit asfaltarea unor căi de acces extrem de importante.
spacer,,Mi-am făcut treaba”
spacerAceasta a fost concluzia deputatului Valerian Vreme care a preferat să treacă sub tăcere faptul că a reusit să aducă si să dăruiască calculatoare unor copii defavorizati din zona comunei Helegiu. De-a lungul anilor, deputatul Valerian Vreme a făcut numeroase demersuri pentru platforma industrială de la Onesti. ,,Împreună cu Ion Marian am bătut la multe usi, am înaintat multe memorii pentru ca astăzi să nu vorbim la trecut atunci când facem referire la rafinăria onesteană. Candidatura lui Ion Marian este una de care Onestiul are mare nevoie. E un luptător pentru a păstra flacara aprinsă nu doar pentru Rafo, ci si pentru celelalte întreprinderi de pe platformă”, a mai subliniat deputatul de Onesti, Valerian Vreme.
spacerRafo, ghimpele din coastă
spacerÎn cadrul conferintei de presă, deputatul Valerian Vreme a tinut să evdentieze faptul că de-a lungul timpului au fost unii care, cu tot dinadinsul, au vrut să bage plugul si să are în locul platformei industriale. Practic, cu pretul a câtorva mii de onestenii aceasta să dispară cu totul.
spacer,,În calitate de lider al Sindicatului Rafinorul am reusit să realizez o multitudine de conexiuni pentru sustinerea rafinăriei, inclusiv la nivelul presedintilor si premierilor din România. Trebuie rezolvată problema economică, fără de care nu se poate rezolva si problema socială”, a spus Ion Marian. Totodată, liderul Sindicatului de la Rafo a reamintit faptul că au dispărut foarte multe locuri de muncă din zona Onestiului: circa 18.000, a Moinestiului 15.000, a Comănestiului 12.000 si a Dărmănestiului 5.000. Acesta ne-a declarat că se va implica în atragerea investitorilor si pentru înfiintarea de noi locuri de muncă.
spacerRafo Dărmănesti, sub lupa afaceristilor
spacerValerian Vreme si Ion Marian au tinut să precizeze că, desi se fac demersuri pentru repornirea rafinăriilor din Onesti si Dărmănesti, cele două societăti nu vor fi implicate în campania electorală. ,,Repornirea Rafinăriei Dărmănesti este o oportunitate de piată, creată în România recent. Aceasta a fost dată de faptul că s-a sistat productia de bitum, si astfel s-a creat culoarul pentru Rafinăria Dărmănesti”. Ion Marian a declarat că înainte de a lua decizia de a candida a discutat cu directorul general de la Rafo.
spacerMeci final – onesteni împotriva băcăuanilor
spacerCei doi politicieni, Valerian Vreme si Ion Marian au vorbit jurnalistilor prezenti la conferintă despre candidatii din Bacău cu care se vor confruntă. Meciul final ce se va juca la începutul lunii decembrie îi va avea ca finalisti pe onesteni împotriva băcăuanilor, acestia din urmă dorind să inducă în eroare electoratul onestean, prin prisma unui vot politic, lucru ce  s-a dovedit fatal pentru unii, deoarece onestenii stiu că nu pot avea alături decât tot onesteni de-ai lor.
spacer,,Este pentru prima dată când onestenii îi vor reprezenta pe onesteni. Suntem echipa pe care onestenii sunt pregătiti să o voteze. Sunt convins că la nivelul Parlamentului vom face o echipă bună cu Ion Marian, dar si cu Iulian Busuioc, candidatul ARD pentru Colegiul 7, Camera Deputatilor”.


spacer Onestiul... scurtă radiografie
spacer Sâmbătă, 03 Noiembrie 2012
spacer•  După 4 ani de mandat, deputatul Valerian Vreme si-a prezentat bilantul. Activitatea pozitivă a acestuia se reflectă în munca din comisiile pentru politică economică, reformă si privatizare, pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor si pentru apărare, ordine publică si sigurantă natională. În Parlamentul României a avut 10 luari de cuvânt, a sustinut 6 declaratii politice, dar eficienta mandatului se bazează pe cele 26 de propuneri legislative si pe cele 2 motiuni. Valerian Vreme a initiat legiferarea protectiei datelor cu caracter personal în România, stabilind relatii de colaborare si cu alte state prin functiile detinute.
spacer•  La invitatia deputatului Valerian Vreme, în prima saptămână a lunii noiembrie, vor sosi la Onesti reprezentantii  Companiei Huawei Technologies, cel mai mare producator de echipamente telefonice din China, o companie de încredere si respectată la nivel global, cu afaceri pe aproape 150 de piete internationale, cu peste 500 de clienti operatori de telefonie mobilă din întreaga lume.


spacer „Calculatorul pentru toate vârstele”
spacer Sâmbătă, 03 Noiembrie 2012
spacer Primul curs de initiere IT pentru pensionari si persoane de vârsta a treia din Onesti, proiectul denumit „Calculatorul pentru toate vârstele” a debutat! Cea dintâi întâlnire din cadrul cursului a avut loc, luni 29 octombrie, în aula Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”. Proiectul poartă semnătura Cabinetului parlamentar al deputatului, Colegiului 6, Valerian Vreme si este realizat în parteneriat cu primarul onestiului Laurentiu Neghină, cu Biblioteca „Radu Rosetti” si Centrul de formare profesională SC BIOIT SRL Onesti.
spacer Un proiect realizat cu sprijinul autoritătilor locale
spacer Proiectul este sprijinit de asemenea de primarul Laurentiu Neghină, precum si de o serie de profesori care vor fi direct implicati în buna desfăsurare a cursurilor (prof. Simona Petre, Carmen Ianos, Valentin Sorta, Manuela Popescu), acestia fiind si ei prezenti în sală la prima întâlnire. Alături de Valerian Vreme au mai fost prezenti, alături de cei dornici să acceseze acest curs si candidatul la Senat, Ion Marian, consilierii locali Gheorghe Ene, Alexandru Cristea si Adrian Brânzaniuc, iar din partea gazdelor, doamna Camelia Cartas, specialist în IT si directorul Bibliotecii, doamna Elena serbu.
spacer Cursul se va desfăsura în perioada octombrie-decembrie 2012 la Biblioteca Municipală, iar înscrierile se mai pot face, la sediul SC BIOIT SRL din Bulevardul Republicii nr. 4, în perioada 29 octombrie - 10 noiembrie 2012. Demn de mentionat este că grupul tintă vizat, pensionarii si persoanele de vârsta a treia vor fi instruiti si initiati în tainele calculatorului absolut gratuit.„Nu există limită de vârstă pentru a învăta”
spacer La prima întâlnire, prezenta în sală a fost numeroasă, lucru care arată dorinta pensionarilor de a comunica mai usor si mai rapid, de a învăta lucruri noi si, de ce nu, chiar de a socializa prin aceste întâlniri. S-a spus că sunt două categorii de persoane pentru care trebuie o atentie deosebită în acest sens si anume pensionarii si oamenii din mediu rural. Pentru ei este neaparată nevoie de cursuri de initiere IT, lucru care le va usura fără doar si poate viata.
spacer „Astăzi internetul a schimbat lumea, plătile se fac de acasă, informatiile se iau din calculator, biletele de călătorie pot fi cumpărate pe internet, dar pentru asta trebuie instructaj. De aici a venit ideea de curs. Nu există o limită de vârstă pentru a învăta. Este un mediu care te ajută psihic, poti învăta lucruri care te fac să te simti bine, îti usurează viata. Primăria si primarul Laurentiu Neghină au înteles că trebuie să se apropie si ei de acest mediu”, a spus deputatul Valerian Vreme invitatilor.
spacer Printre cei care s-au înscris la acest curs, gratuit, de initiere în tainele calculatorului a fost si tatăl deputatului Valerian Vreme care s-a arătat extrem de încăntat de această oportunitate de informare si de socializare.
spacer ,,Dumneavoastră reprezentati acele generatii care au clădit Onestiul si pentru asta vă multumesc! Observ un fenomen negativ de excludere a persoanelor vârstnice din viata socială. Este o pierdere a societătii, însă un mod de a fi exclus este de a nu mai fi în pas cu tehnologia. Pentru asta dorim să fiti prezenti la curs”, a declarat domnul profesor Valentin Sorta.
spacer Cristina NECHITA-BOGHICI


spacer Valerian Vreme, premiat la Gala Premiilor de Excelentă în Administratie
spacer Joi, 25 Octombrie 2012
spacer Pe 18 octombrie a avut loc, la Poiana Brasov, cea de-a VIII-a editie a Galei Premiilor de Excelenţă Administratie.ro, eveniment organizat de Portalul naţional de Administraţie publică www.Administratie.ro împreună cu Oameni şi Companii, alături de partenerii Camera Deputaţilor, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi Primăria Braşov.Bacăul a fost reprezentat de către deputatul Valerian Vreme, primarul Onestiului Laurentiu Neghină, primarul Moinestiului, Viorel Ilie, dar si prefectul judetului Bacău, Claudiu serban.
spacer Premiu de excelentă
spacer În cadrul galei au fost premiati cei mai merituosi reprezentanti ai administratiei publice locale si centrale, care s-au evidentiat în acest an prin eforturile pentru dezvoltarea acestui sistem, iniţiative pozitive şi proiecte de anvergură. Au participat peste 130 de persoane, lideri din administratia publică centrală si locală, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri.
spacer „Premiul de excelentă pentru activitatea în domeniul It&C în administratia publică (E-administratie)? a fost obtinut de către deputatul Valerian Vreme, fiind decernat în cadrul Galei Premiilor de Excelentă Administratie.ro. ,,Faptul că această oră putem vorbi în România de cloud computing este un prim pas către o astfel de tehnologie. De altfel, în perioada cât am fost ministru al Comunicatiilor si Societătii Informationale, am avut o întrevedere oficială cu omologii din Statele Unite ale Americii, unde am avut sansa să văd un astfel de sistem implementat. Către asta ne îndreptăm si astfel vom reusi să reducem costurile generate de softuri, update-uri si multe altele”, a concluzionat deputatul Valerian Vreme. spacer Adnana Ungul


spacer Sarbatoare pentru varsta tamplelor argintii Prima zi a lui “brumarel”, intrata in calendarul toamnei ca Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice, a adus onestenilor de varsta a III-a o bucurie neasemuita: celebrarea acestei sarbatori la Casa de Cultura a Sindicatelor, pensionarilor din municipiu fiindu-le oferit un frumos spectacol muzical sustinut de catre cunoscuta interpreta Sofia Vicoveanca. “In prag aniversar va dorim multa sanatate iar caldura celor dragi sa va fie sprijin si alinare” - acestea au fost cuvintele adresate de catre primarul Onestiului, Laurentiu Neghina, si de deputatul Valerian Vreme in invitatia cu care seniorii municipiului au fost asteptati la sarbatorirea zilei de 1 octombrie. Aceasta manifestare a avut loc dupa ce intr-o sedinta a Consiliului Local Onesti (desfasurata in luna septembrie) s-a aprobat suma de 12.000 lei pentru sarbatorirea Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice, prilej cu care au fost felicitate si familiile care au implinit 50 de ani de la casatorie.
spacerDaca este sa realizam o “radiografie” a acestei sarbatori putem nota ca spre orele asfintitului, perechi - perechi, numeroase familii in varsta din municipiul Onesti se indreptau spre Casa de Cultura de Cultura a Sindicatelor. Vestea ca aici va fi prezenta indragita solista a cantecului bucovinean Sofia Vicoveanca a umplut sala mare a celei mai vechi institutii de cultura din Onesti (care se apropie si ea de varsta senectutii). Inca din primele clipe ale acestei frumoase intalniri pe scena si-au facut aparitia primarul Laurentiu Neghina si Mircea Rusu, presedintele Sindicatului Pensionarilor din municipiu. Cu dezinvoltura bucuriei de a fi in mijlocul oamenilor de varsta a III-a din municipiu primarul Laurentiu Neghina a adresat celor prezenti calde urari de sanatate precum si de pace, rabdare, speranta si de liniste in adancul sufletului. O sincera urare pentru aceasta zi de sarbatoare a oamenilor peste care sirul anilor a trecut cu demnitate, cu onoare si cu cinste a adresat si deputatul Valerian Vreme, evidentiind ca “de ziua dumneavoastra vi se cuvin multi ani sanatosi si frumosi alaturi de persoanele iubite”. Presedintele Filialei Onesti a Sindicatului Pensionarilor din Onesti, Mircea Rusu, a adus urarile sale concetatenilor municipiului, amintind ca au trecut 20 de ani de la infiintarea acestui sindicat, prilej cu care a inmanat diplome autoritatilor locale si celor care au sprijinit miscarea sindicala a oamenilor in varsta din zona. Cu bucuria aniversarii a 50 de ani de casatorie cateva zeci de familii onestene au trait clipa ciocnirii unui pahar cu sampanie cu primarul municipiului Onesti, a intalnirii cu echipa primariei onestene si a primirii unui buchet de flori - al “nuntii de aur”. Rand pe rand, in aplauzele spectatorilor onesteni, au fost felicitate pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor familiile care au trait acest jubileu, ce este unul “la inaltimea varstei, a fericirii si a experientei de viata acumulate”. Poate in viitor, alaturi de cuplurile ce gusta din “paharul” implinirii a 5 decenii de viata impreuna vor trai sentimentul de a fi sarbatoriti si oamenii ajunsi la varsta senectutii - cei ramasi singuri dupa disparitia partenerului de viata (lucru intalnit pe meleagurile transilvane). Un moment apreciat de catre cei prezenti prin numeroase aplauze a fost cel al acordarii de catre Laurentiu Neghina a unei diplome fostului primar al Onestiului, Emil Lemnaru, cuvintele exprimand faptul ca edilul actual “ii poarta respect pentru lucrurile bune realizate in municipiu”.
spacer Bucuria unui regal artistic
spacer Momentele artistice care au pregatit intrarea in scena a Sofiei Vicoveanca, in care au evoluat dansatorii de la Grupul Scolar Auto, membri ai Ansamblului artistic “Stejarul din Borzesti” (coordonat de prof. Oana Ichim), vedeta muzicii usoare Catalina Neghina si solistii de muzica folk Lica Chitcan si Cristina Cioca (intr-un admirabil duet), au fost apreciate de catre spectatorii onesteni. In recitalul pe care Sofia Vicoveanca l-a sustinut cu multa daruire, aplauzele au rasunat cu putere, indragita solista a cantecului bucovinean fermecand de-a dreptul publicul nu numai prin melodiile interpretate ci si prin poeziile proprii pe care le-a recitat ori prin dialogul deschis cu spectatorii. Astfel, ea a povestit ca “acum 50 am interpretat primul cantec - ce purta un nume de fata, Savetuca! Atunci erau cate un difuzor pe stalpul de telegraf, Ťcoziť la magazinele alimentare si o batranica m-a intrebat Ťmneata esti Savetuca?ť” Apoi au urmat - dupa marturisirea sa - “o melodie cu calcatura moale si una de joc”, Sofia Vicoveanca i-a lasat pe spectatorii onesteni “sa isi mai odihneasca palmele” si a recitat frumoase versuri despre noroc. Astfel cu multe emotii in glas a rostit: “Norocul inseamna viata / Atunci cand hotaraste Dumnezeu sa vii pe lume / E-un curcubeu care ne da speranta / Noroc este si pacea la hotar / Este iubirea de milenii / Si tot ceea ce iti da Dumnezeu in dar!” Intre alte doua melodii ea a dat “numaidecat” un sfat onestenilor: “Anii nu sunt aceia din buletinul sau cartea de identitate ci sunt cei care ii simti si ii porti in suflet”. Cu un mare buchet frumos de flori in brate, daca este admis complementul de “diva a folclorului din Moldova”, Sofia Vicoveanca a marturisit: “Cu o floare nu se poate face primavara!... dar se poate alina un suflet, se pot aduce bucurii. O floare inseamna pentru noi tandrete, un gand curat... Si nu este greu sa aduci un zambet in casa, cu o floare!” La finalul atat de pitoresc al spectacolului Sofia Vicoveanca a interpretat o melodie care a consacrat-o (“Hai la hora mare!”) iar primarul Laurentiu Neghina a propus ca loc de desfasurare a sarbatoririi de peste un an a Zilei persoanelor varstnice, Sala Polivalenta “Nadia Comaneci”. La aceasta manifestare organizata de Primaria municipiului Onesti pensionarii onesteni s-au bucurat si de mici atentii. “Organizarea a fost deosebita, sala Casei de Cultura a fost neincapatoare pentru onestenii de varsta a III-a. Ceea ce au promis autoritatile locale pentru aceasta sarbatoare a fost indeplinit! Oamenii au fost foarte multumiti”, a declarat Mircea Rusu, liderul Sindicatului Pensionarilor Onesti. O impresie deosebita de la aceasta manifestare ne-a impartasit si Elena Belciu, presedinta Comisiei de Femei a Sindicatului Pensionarilor: “Dupa 20 de ani de activitate aceasta comisie a ajuns la un nivel pe culmi inalte, mai mult decat ne-am propus. Dorim ca femeile din Onesti sa participe in numar cat mai mare la activitatile noastre. La aceasta frumoasa manifestare de sarbatorire a persoanelor de varsta a III-a am avut prezente la Onesti delegatii de sindicat din Ploiesti, Piatra Neamt si Galati, care ne-au fost alaturi. Multumim pentru frumoasa sarbatoare!” Ion Moraru


spacer spacerOnestenii îsi pot plăti taxele locale din fata calculatorului.
spacer Marti, 02 Octombrie 2012
spacer- operatiunea se face gratuit, prin sistemul electronic implementat de Primărie – Onestiul este primul oras din judet care dispune de acest sistem u toate primăriile pot prelua sistemul, gratuit
spacerOricare dintre locuitorii municipiului Onesti poate plăti, de acum încolo, taxele si impozitele locale, dar si eventualele amenzi, direct de acasă, din fotoliu, din fata unui calculator conectat la internet. Onestiul a devenit, de la 1 octombrie, prima localitate din judetul Bacău care oferă locuitorilor săi această facilitate. Proiectul a fost prezentat, luni, ziaristilor, de deputatul Valerian Vreme si de primarul municipiului, Laurentiu Neghină.
spacer“Sistemul national electronic de plată a taxelor si impozitelor locale (SNEP) – a spus Valerian Vreme – este un proiect de o mare amploare, unul dintre cele cinci proiecte majore din domeniul dezvoltării societătii informationale din Romania, alături de reteta electronică, de sistemul national de achizitii publice si de sistemele de gestionare a transporturilor. Sistemul national de plată a taxelor si impozitelor locale apropie, însă, cel mai mult România de Uniunea Europeană, o aduce mai aproape de viitor”.
spacerPrin acest sistem, vor fi eliminate cozile de la ghiseele Primăriei, iar onestenii care lucrează în străinătate pot face si ei, lejer, astfel de operatiuni fără a mai veni în tară.
spacerDar aceasta este prima fază de implementare a programului. În următoarea fază, fiecare onestean va primi un user si o parolă, pentru a intra în sigurantă pe pagina de internet www.ghiseul.ro si a efectua operatiile necesare. Acolo va putea să si vizualizeze ce are de plată către Primărie. “Sistemul de operare pentru plata taxelor si impozitelor locale – a spus si Laurentiu Neghin㠖 este pus la dispozitia onestenilor gratuit. Primăria suportă plata comisioanelor percepute pentru fiecare operatiune în parte. Iar punerea la punct a sistemului a fost gata în mai putin de o lună”. Valerian Vreme a precizat că implementarea sistemului nu costă nimic, primăriile avînd nevoie doar de cîte un specialist în IT. Toate primăriile din judet pot apela pentru a intra, astfel, în acest sistem.
spacerPentru a plăti în acest fel taxele si impozitele sau amenzile, este nevoie de un card bancar. Se accesează pagina de internet www.ghiseul.ro, se selectează modul de plată si institutia către care se face plata si se selectează, apoi, din lista de obligatii de plată sau din nomenclatorul standard cu obligatiile de plată impozitul sau taxa de plătit. Se completează, acolo, datele personale si se dă click pe butorul “Plăteste”. Plătitorul va fi, astfel, redirectionat în pagina procesatorului de plăti online, unde trebuie să completeze datele solicitate privind cardul bancar. În ultima fază, plătitorul va fi redirectionat în SNEP, iar la finalizarea plătii primeste un mail de confirmare a acesteia, care contine numărul unic de înregistrare a plătii.


spacer Timp de doua zile, Onestiul a fost capitala Google.
spacer Vineri, 13 Aprilie 2012
spacer 20 de tineri din Onesti si Bacău au participat la prima competitie „Google MapMaker” din România. Tinerii înscrisi în concurs vor trebui să se evidentieze în editarea de hărti, care să contribuie la promovaea turismului românesc.
spacer În perioada 7 – 8 aprilie s-a desfăsurat la Onesti, prima manifestare Google MapMaker din România, cu tema „Promovarea turismului românesc cu ajutorul google mapmaker si google maps”. Structurată pe două sectiuni: work shop si festivitatea de premiere, manifestarea de la sfârsitul săptămânii trecute, a reunit 20 tineri din Onesti si Bacău, utilizatori ai serviciului Google si dornici să-si aducă un plus de informatii geografice în editarea de hărti virtuale. Initiată de onesteanul Radu Ionită, Google MapMarker Advocates România, organizat sub egida Organizatiei de femei PDL din Onesti si sustinută financiar de omul de afaceri Laurentiu Neghină, manifestarea s-a mai bucurat si de prezenta altor reprezentanti Google din: Craiova (Bogdan Eugen Daja), Brasov (Cătălin Strătilă), Bucuresti (Iulian Neghină), Cătălin Podoleanu (Bârlad), Adrian Avram (Moinesti) si Liviu Roman (Râmnicu Sărat).
spacer La evenimentul de la sfârsitul săptămânii trecute, prezenta deputatului Valerian Vreme, până nu demult ministru al Comunicatiilor si Societătii Informationale (MCSI) din România, a fost una de substantă si de mare surpriză pentru tinerii înscrisi în competitia Google. Acesta le-a vorbit celor prezenti despre „recunoasterea la nivel international al specialistilor IT români, precum si despre evolutia editărilor pe harta României si care i-a surprins plăcut pe cei de la Google, nevoiti să modifice ritmul de implementare al serviciului MapMaker pentru a putea tine pasul alert cu editorii virtuali din tara noastră. Mă bucur nespus că fiecare dintre voi, cei prezenti la acest concurs, vă veti număra printre acei editori care, aducându-vă aportul informational legat de locuri din cartierul vostru, veti contribui la acuratetea si actualizarea viitoarelor hărti virtuale de care vor beneficia online oameni din întreaga lume. Este minunat ceea ce faceti astăzi aici si trebuie să spunem că, ati reusit să mutati capitala Google la Onesti ”, a mai spus deputatul Valerian Vreme, fost ministru al MCSI.
spacer După ce le-a urat tinerilor prezenti la evenimentul Google de la Onesti succes, Laurentiu Neghină a tinut să sublinieze importanta acestei manifestări inedite în România si care a debutat la Onesti, dar si faptul că, tinerii participanti la competitie se vor bucura de recunoasterea milioanelor de utilizatori Google de pe mapamond.
După ce le-a explicat tinerilor conceptul mapping (identificarea unor instrumente grafice care pot fi utilizate pentru organizarea si reprezentarea cunostintelor în elaborarea hărtilor), precum si, instructiunile concursului, trainerii Google împreună cu profesorii coordonatori, au deshis lucrările work shop-ului onestean, a cărui finalitate va avea loc în data de 2 iunie 2012 tot la Onesti.
spacer Initiatorul evenimentului Google de la Onesti, Radu Ionită au promis c㠄manifestarea se doreste una de traditie, si că, sunt vizate si alte orase din România pentru viitoarele editii.” Vlad DAVIDESCU


spacerAdevarata traire româneasca la sarbatorirea a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Aula Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti” din Onesti a gazduit o ampla manifestare prilejuita de aniversarea a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Aceasta manifestare a fost organizata de Filiala Onesti a Asociatiei “Pro Basarabia si România” si s-a bucurat de participarea deputatului Valerian Vreme, fost ministru al comunicatiilor si societatii informatizate, a cunoscutului interpret de muzica populara Nicolae Sabau (venit din Maramuresul istoric pentru evenimentul onestean). De asemenea au fost prezenti Vilica Munteanu, director al Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Bacau, preotul Ion Ciobotea, protopop de Adjud, Constantin Alexandru, presedintele Subfilialei Onestri a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi precum si Neculai Pagu, Larisa Bogdan, oaspeti din Basarabia. Ca o pagina de o solemnitate deosebita a manifestarii a constituit-o prezenta mai multor veterani de razboi iar nota de tinerete la celebrarea de la biblioteca onesteana a marelui eveniment din istoria României au dat-o elevii de la Scoala cu clasele I – VIII “N. Pâslaru” din Casin si de la Colegiul Tehnic “Dimitrie Ghika” din Comanesti precum si participarea, cu o suita de dansuri populare a Ansamblului folcloric “Stejarul din Borzesti” al Grupului Scolar Auto. Avocatul Nicolae Enache, vicepresedintele Filialei Onesti aAsociatiei “Pro Basarabia si Bucovina” a recitat câteva versuri zguduitoare despre “drama” de azi a Basarabiei – de a fi dezlipita de la trupul tarii, iar Constantin Rusanovschi (presedintele filialei onestene organizatoare), a deschis aceasta manifestare prezentând oaspetii prezenti la Onesti, dar si faptul ca se implinesc 200 de ani de când s-a produs raptul prin care, in 1812 Basarabia a intrat sub ocupatia ruseasca. De asemenea, a fost evidentiat faptul ca in urma cu 71 de ani la Fântâna Alba, in Bucovina, au fost ucisi 3000 de oameni de catre “fortele eliberatoare sovietice”, de atunci incepând genocidul neamului românesc.
spacer Deputatul Valerian Vreme a declarat ca “in activitatea politica pe care o desfasor, cele mai emotionante intâlniri sunt cele legate de Basarabia, care reprezinta o lectie vie de viata. Neamul românesc stie ca sa se uneasca la greu si sunt convins ca viitorul va face ca sa fim impreuna!”
spacerMomentul cel mai emotionant, trait cu o mare profunzime de catre cei prezenti a fost dialogul dintre interpretul de folclor Nicolae Sabau, prezent la mai multe evenimente care s-au desfasurat in Basarabia, si veteranul de razboi Alexandru Enache, supravietuitor al luptelor purtate peste Prut, in cel de-al doilea razboi mondial, singurul care a supravietuit acoperit de mortii cazuti in luptele de la Varzaresti, el marturisind: “Sunt bine onorat dragi onesteni si oameni cu stiinta sa particip la acest eveniment. Ramân dator ca la cei 93 de ani pe care ii port acuma sa pot aduce o clipa de destindere si am sa cânt ceva, din anii de demult romanta <<A venit aseara mama>>”. Interpretarea a dat fiori de admiratie intregului auditoriu, Alexandru Enache dând glas acestei melodii impreuna cu Nicolae Sabau, care a adus si o varianta moderna, urbanizata a cunoscutelor si profundelor armonii. Fiind mesagerul reverberatiile basarabene ale trairii acestui eveniment Neculai Pagu a marturisit: ”Va dati seama ca emotiile ne iau inainte si la Onesti ne simtim ca la noi acasa. Sunt aici doua evenimente, unul o sarbatorire a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România si altul, o comemorare – 200 de ani de la intrarea Basarabiei sub ocupatie ruseasca. De aceea trebuienu sa fim tristi ci sa ne imbarbatam. România a fost mereu râvnita, un diplomat rus declarând cu câteva secole in urma ca <<acesti opt milioane de români (cât erau atunci), formeaza un fel de <<cui>> in preajma slavilor>>. Dreptatea nu a mai venit. Când Bucovina a fost rapita domnitorul Ghica Voda si-a pierdut viata iar la pierderea Basarabiei mitropolitul Veniamin a marturisit retoric ca nu s-a putut face nici macar un protest! Istoria ne-a dat sansa de la 1918 si cei 22 de ani ai României Mari au fost folositi la maxim de statul român, care a investit in Basarabia foarte mult. A doua viata ne-a dat-o anii ’90 iar daca vorbim de ziua de azi dupa 200 de ani avem statalitate, avem presedinte si a avut loc recent o sedinta de guvern comuna, condusa de premierul României, Razvan Mihai Ungureanu si al Republicii Moldova, Vlad Filat. Lucrurile s-au schimbat, trebuie acum ca sa materializam ideile pentru a ne apropia intr-atâta incât sa fie momentul unirii”.
spacer Istorie si cultura
spacer Veteranul de razboi Ion Balanica, din com. Casin, prezent la aceasta manifestare imbracat intr-un frumos costum popular traditional, a mentionat cuvintele generalului Marin Dragnea, rostite recent la o intâlnire: ”Darorita eroilor si veteranilor de razboi ne mai spune noua România, si rusii si nemtii venind pâna la muntii Carpati ca sa ne cucereasca!” Mesajul veteranilor de razboi din Onesti a fost adus de Constantin Alexandru, presedintele subfilialei onestene, care a declarat: ”Intre noi se afla veteranii de razboi Alexandru Enache, ce a fost distins cu inalte medalii românesti si straine precum si Nicolae Mocanu,in vârsta de 95 de ani, care a participat la marea batalie de la Stalingrad. La infiintarea subfilialei noastre am avut 820 de membri iar acum au mai ramas 23, restul au trecut in lumea celor drepti”. Constantin Alexandru a adresat si un indemn – imbold: ”In drumetiile pe care le faceti, la intâlnirea cimitirelor eroilor, presarate din Basarabia pâna la Budapesta si Praga, sa aprindeti o lumânare pentru jertfa lor, pentru a imprima timpului istoria poporului român.. Acesti eroi ai neamului si-au dat viata pentru noi. Armata a facut jertfa suprema si sa ducem mai departe juramântul de credinta al ostasilor nostri!”. O alta fila de istorie adusa in atentie a fost cea a contributiei Bisericii Ortodoxe Române in Primul Razboi Mondial si la infaptuirea Unirii din 1918. “Biserica a fost intotdeauna implicata in viata poporului român, care a fost plamadit odata cu Limba româna si a format sufletul românesc. La Primul Razboi Mondial au participat si 300 de preoti militari, 30 dintre ei fiind rapusi de gloante. Din Basarabia peste 100 de preoti au fost deportati iar intre <<luminatorii>> neamului in acele timpuri s-a aflat Miron Cristea (ajuns patriarh), arhimandritul Gurie Grosu (Episcop de Chisinau dupa Unirea din 1918), Alexandru Bataga si preotul Alexei Mateevici a carui poezie <<Limba noastra-i o comoara>> a rasunat de-a lungul timpului inflacarând românii pentru unitate”, a mentionat parintele protopop de Adjud, Ion Ciobotea. Directorul Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Bacau, Vilica Munteanu a avut misiunea de a trece de la chestiunile prozaice la istorie, amintind faptul ca “Bucovina a trecut sub suzeranitatea Imperiului Habsburgic si cu sprijinul interesat al unor dregatori ai Moldovei. In 1812 Turcia a cedat Rusiei tinutul dintre Prut si Nistru, numit Basarabia, de la numele domnitorului muntean. Inainte de infaptuirea Unirii Basarabiei cu România la Chisinau a fost proclamata autonomia Republicii Moldova iar la cimentarea marelui act de dreptate prin infaptuirea unirii a contribuit si generalul Averescu. Este bine sa stim ce s-a intâmplat de-a lungul timpului precum si ceea ce se intâmpla si in zilele de azi”.
spacerDesfasurarea acestei manifestari de suflet de la Onesti a aratat si “valenta culturala” a actiunilor organizate de catre filiala locala a Asociatiei “Pro Basarabia si Bucovina”. Astfel, in intimitatea aulei bibliotecii municipale onestene s-au perindat pe scena grupul de dansatori al Ansamblului “Stejarul din Borzesti” (condus de prof. Oana Ichim), formatiile artistice ale Scolii “Inv. N. Pâslaru” Casin (pregatite de catre prof. Smarandita Braescu, Monica Dobrea, Cristiana Mirica si Elena Sbârcea) precum si elevi ai Colegiului Tehnic “Dimitrie Ghika” din Comanesti (indrumati de prof. Petrita Bâlbâie). Invitatul special al acestei actiuni, Nicolae Sabau a sustinut un recital de o puternica sorginte patriotica,“impletit” cu prezentarea unor videoclipuri realizate la monumentele Maramuresului. Acest cunoscut interpret de folclor a marturisit ca a pierdut doi frati in razboi, unul la Cotul Donului si altul in muntii Tatra iar “manifestul” sau peste timp este: ”Cine vrea razboiul iara / Mânca-o-ar pâine amara / N-ar avea pe acest pamânt / Nici un loc pentru mormânt!”. De asemenea, au mai sustinut mici recitaluri muzicale Andreea Groper, Nela Duhu, Florin Popa si Elena Pantâru. “Finalul” acestui eveniment onestean a fost la fel de sublim ca si marea parte a manifestarii:liceenii Colegiului Tehnic “Dimitrie Ghika” din Comanesti, punând in scena impresiile unui basarabean contemporan infaptuirii Unirii cu România au mentionat:”Nici un act nu poate dicta inimii si sângelui” pentru ca “mândru este cine creste / si traieste româneste”. Ion Moraru

Susțineți acest website pe Patreon...

spacer Telefoane utile Onești:
- Poliția Locală Onești: : 0771394606
- Telefonul cetățeanului [DPP]: 0799201408
- Servicii foto-video: 0723626007

Actualizat: 02-Mar-2024 6:17

IGSU

 

Alegeri Parlamentare 2012

.

 

Filmari Onesti

fotograf onesti

Onesti Online © 2001 - 2024 | Realizator www.ClaudiuStefanescu.ro | Temei legal de functionare | GDPR - Protecția datelor cu caracter personal |

Protectia Consumatorilor - A.N.P.C.

sus
facebook
youtube